Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών δημιουργήθηκε από την αγάπη για την τέχνη του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου. Ο μεγάλος πυρήνας της συλλογής του σήμερα είναι δικό τους δημιούργημα. Θέλοντας να δημιουργήσουν ένα «σχολείο για την τέχνη», στη δεκαετία του ‘70, αποφάσισαν να δωρίσουν τη συλλογή τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μαζί με αυτή όλη τους την περιουσία.

Πυρήνα της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών αποτέλεσε η συλλογή έργων τέχνης, του ζεύγους Τέλλογλου. Με έντονο το προσωπικό στοιχείο στη διαμόρφωση της συλλογής οι Τέλλογλου κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα σύνολο που μπορεί να παίξει το ρόλο εκπαιδευτικού οδηγού στην ιστορία της νεοελληνικής και όχι μόνο τέχνης. Η δωρεά στο Τελλόγλειο της συλλογής έργων τέχνης του Τώνη Σπητέρη πρόσθεσε σημαντικά έργα σύγχρονης ζωγραφικής κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών των δεκαετιών του 1970 και 1980. Η δωρεά της συλλογής του Δημητρίου Τσάμη, με σημαντικά έργα νεοελληνικής ζωγραφικής, γλυπτικής του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, πρόσθεσε στο Τελλόγλειο το μοναδικό σε ποιότητα και ποσότητα σύνολο

χαρακτικών στην Ελλάδα (σύνολα Γαλάνη, Κογεβίνα, Παπαδημητρίου κ.ά.).

Σημαντικό εφόδιο του Τελλογλείου δεν είναι μόνον οι Συλλογές, αλλά και η Βιβλιοθήκη του και το περίφημο αρχείο του Τώνη Σπητέρη, ίσως το σημαντικότερο εργαλείο για τη μελέτη της νεοελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης στην Ελλάδα. Σε αυτό προστέθηκαν και άλλα αρχεία, το Αρχείο Γεωργίου Μουρέλου, το αρχείο Τσάμη και τελευταία η Βιβλιοθήκη του Μαρίνου Καλλιγά, ένα πολύτιμο εργαλείο στον χώρο της τέχνης.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του το Τελλόγλειο διοργάνωσε ή φιλοξένησε μια σειρά θεματικών εκθέσεων που τις περισσότερες φορές αναδείκνυαν όχι μόνο τμήματα των συλλογών του, αλλά παράλληλα πρότειναν στον επισκέπτη απρόσμενα θέματα με συνεχείς εναλλαγές με απώτερο στόχο τη διαρκή εγρήγορση στην επικοινωνία με ένα ευρύτερο κοινό με ποικίλα ενδιαφέροντα. Επιστέγασμα όλων των εκθέσεων αποτελούν οι πρόσφατες εκθέσεις των τριών τελευταίων ετών, Picasso: Suite 347, Ο Miro της Μαγιόρκα καιToulouse Lautrec που γνώρισαν στο κοινό της Ελλάδας το έργο μεγάλων δημιουργών του 20ού αιώνα.

 

Αγ. Δημητρίου 159Α

Τρ-Πε-Πα 9:00-14:00

Τετ 9:00-14:00 & 17:00-21:00

Σάβ-Κυ 10:00-18:00 /  Δευτέρα κλειστά

Τ: +30 2310 991610, 2310 991613


Εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί:


κεντρικό πρόγραμμα


παράλληλο πρόγραμμα


φιλοξενούμενες δράσεις

    Δεν έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε αυτόν το χώρο για τις φιλοξενούμενες δράσεις

Untitled (12th Istanbul Biennial), 2011 Biennale de Lyon