Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού αποτελούν ένα χώρο πρωτοβουλίας πολιτών, μοναδικό στην ιστορία του ελληνικού εικαστικού χώρου. Το Μουσείο στηρίζεται από τους φίλους του και έχει συνεργασίες με φορείς της πνευματικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Γι’ αυτή τη μοναδική ιστορία του, που βασίζεται σε διαπροσωπικές σχέσεις εθελοντισμού, ενισχύεται από την Πολιτεία σε προγράμματα Πολιτισμού και στα λειτουργικά του έξοδα.

Από την ίδρυση του Μουσείου η συλλογή, με περισσότερα από 1800 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοτέχνης, συναρμογών, εγκαταστάσεων, χαρακτικής και φωτογραφίας ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέες δωρεές, τόσο από καλλιτέχνες όσο και από μεγάλους συλλέκτες, όπως ο Αλέξανδρος Ιόλας, ο Franz Geierhaas, η Μάγδα Κοτζιά, ο Αλέξανδρος Ξύδης, ο Δημήτρης Μεϊμάρογλου. Καλλιτέχνες της συλλογής μεταξύ άλλων είναι οι: Α. Ακριθάκης, Α. Απέργης, Κ. Βαρώτσος, Γ. Ζογγολόπουλος, Ό. Ζούνη, Β. Κανιάρης, Κ. Τσόκλης, Ν. Κεσσανλής, Γ. Μόραλης, Δ. Μυταράς, Παύλος, D. Oppenheim, Niki de St. Phalle, Τakis, V. Velickovic, A. Warhol, καθώς και η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά που δώρισε στο ΜΜΣΤ τη συλλογή της και το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά που ίδρυσε στην Αθήνα.

Μεταξύ των πλέον σημαντικών εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του είναι των Warhol, Skolimowski, Beckamnn, Abbas Kiarostami, Περδικίδη, Αντωνάκου, Tornatore, Dean Tavoularis, Defraoui, Μπουτέα, Μόραλη και πρόσφατα του Damien Hirst. Επίσης, η ομαδική έκθεση Europe Exists, που επιμελήθηκαν οι Harald Szeeman και Rosa Martinez.

Σημαντική είναι η προσφορά του Μουσείου με τα μουσειοπαιδαγωγικά του προγράμματα με τα οποία προσεγγίζει τα παιδιά και τα κάνει κοινωνούς της σύγχρονης τέχνης. Στους ειδικά εξοπλισμένους χώρους του ΜΜΣΤ διεξάγονται εργαστήρια τέχνης για παιδιά ηλικίας 3.5 -13 ετών όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη, τις διάφορες τεχνικές καθώς και με τους καλλιτέχνες των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Παράλληλα πραγματοποιούνται προγράμματα με διαδραστικό χαρακτήρα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς επίσης και ξεναγήσεις ειδικών ομάδων και ενηλίκων.

Το Μουσείο διαθέτει Βιβλιοθήκη με 3.000 τίτλους (βιβλία για την ιστορία της τέχνης και καταλόγους ατομικών και ομαδικών εκθέσεων), και ένα πλήρως εξοπλισμένο Αμφιθέατρο u972 όπου φιλοξενούνται εκδηλώσεις λόγου, σεμινάρια, συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, matinee κ.ά. Επίσης, ανακαινισμένο Πωλητήριο όπου διατίθενται έργα τέχνης, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα σύγχρονου design και κοσμήματα καθώς και εκδόσεις του ΜΜΣΤ και βιβλία τέχνης.

Το Μουσείο έχει τιμηθεί πολλές φορές, όπως, από το Δήμο Θεσσαλονίκης (1993), το Σωματείο «Οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη» (2007), το Μουσείο Μπενάκη (2008), από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης (2010). Πρόσφατα, τιμήθηκε με βράβευση Αριστείας από το Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας» (2009).

 

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Τρ-Πε-Σα 10:00-18:00 / Τε 10:00-22:00

Πα 10:00-19:00 / Κυ 10:00-15:00

Δευτέρα κλειστά

Τ:  +30 2310 240002, 2310 240403, 2310 251928


Εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί:


κεντρικό πρόγραμμα


παράλληλο πρόγραμμα


φιλοξενούμενες δράσεις

    Δεν έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε αυτόν το χώρο για τις φιλοξενούμενες δράσεις

Untitled (12th Istanbul Biennial), 2011 Biennale de Lyon