εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση του ρόλου του. Οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα παρακολουθούν τις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις και επιδιώκουν να φέρουν μικρούς και μεγάλους σε επαφή με τις μόνιμες συλλογές, τις περιοδικές εκθέσεις και τις μεγάλες διοργανώσεις του μουσείου όπως η Μπιενάλε. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται και διεξάγονται από το προσωπικό του μουσείου καθώς και από συνεργαζόμενους μουσειοπαιδαγωγούς και προσαρμόζονται στην ηλικία και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των ηλικιακών ομάδων με στόχο να ενεργοποιήσουν την προσωπική συμμετοχή και πρωτοβουλία, έτσι ώστε η επίσκεψη στο μουσείο να καταστεί μία δημιουργική και ευχάριστη εμπειρία.

 

Μέχρι τα μέσα της Μπιενάλε 3 έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα στους χώρους της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης 532 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Περίπου 500 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν παρακολουθήσει στα σχολεία τους το πρόγραμμα η "Μπιενάλε πάει...σχολείο".

Σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι το τέλος της Μπιενάλε  θα επισκεφτούν τους εκθεσιακούς χώρους περίπου 2000 παιδιά, ενώ θα παρακολουθήσουν  στα σχολεία τους το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μπιενάλε πάει...σχολείο" άλλα 1000 περίπου παιδιά.

Διαθέσιμες ημερομηνίες για ραντεβού θα προκύψουν σε περιπτώσεις ακυρώσεων.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2310589222 καθημερινά μετά τις 12.30 και μέχρι τις 16.30.

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης  διεξάγονται τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

 

Μουσειοπαιδαγωγικό// εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης«Η Μπιενάλε πάει…σχολείο!»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Μπιενάλε πάει …σχολείο!» απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για το σχεδιασμό του συνεργάστηκαν άνθρωποι από τρεις ξεχωριστές γνωστικές ειδικότητες (ιστορικοί τέχνης, μουσειολόγοι και μουσειοπαιδαγωγοί) και κατά τη διαδικασία έχουν ληφθεί υπόψη τόσο το γνωστικό επίπεδο και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, όσο και η γνωριμία τους με το αντικείμενο της Τέχνης μέσα από τη διδακτέα ύλη των σχολικών μαθημάτων (έκθεση ιδεών, νέα ελληνικά και μαθήματα επιλογής το Σχέδιο, η Αισθητική αγωγή, τα Καλλιτεχνικά, η Θεατρική αγωγή κλπ.)

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος «Η Μπιενάλε πάει …σχολείο!» περιλαμβάνουν τόσο την παρουσίαση του θεσμού της Μπιενάλε και της σημασίας που αποκτά η διοργάνωσή της σε  πόλη της βόρειας Ελλάδας, όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τους μουσειακούς χώρους, τις εικαστικές εκθέσεις και την παρουσία της τέχνης όχι μόνο στους παραπάνω χώρους, αλλά κυρίως στην καθημερινή ζωή και τα βιώματα των ίδιων των παιδιών μέσα από πολλούς δρόμους και ποικίλες εκφάνσεις.

 
Βασική επίσης επιδίωξη του μουσείου είναι να δώσει μέσω του προγράμματος αυτού τη δυνατότητα στους μαθητές να εκφραστούν και να διατυπώσουν ερωτήματα, να θέσουν προβληματισμούς και να καταθέσουν τις εμπειρίες και βιώματα που σχετίζονται με την τέχνη και τις επισκέψεις σε μουσειακούς χώρους.

Η εφαρμογή του προγράμματος πραγματοποιείται μέσα στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον (σχολικές αίθουσες, αμφιθέατρα, αίθουσες εκδηλώσεων των σχολείων ) και έχει διάρκεια όσο μία σχολική ώρα περίπου 45 λεπτά. Με εργαλείο την προβολή ενός προγράμματος ψηφιακών διαφανειών το οποίο προβάλλεται στους μαθητές, δίνονται σε αυτούς ερεθίσματα και διατυπώνονται ποικίλα ερωτήματα που αφορούν το ρόλο της τέχνης και των μουσείων (ξεκινώντας συνήθως από προηγούμενες εποχές με και καταλήγοντας στη σημερινή πραγματικότητα). Σταδιακά αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ των μουσειοπαιδαγωγών και των μαθητών γύρω από τα ζητήματα αυτά ο οποίος αποσκοπεί τόσο στην ενημέρωση των τελευταίων γύρω από την καλλιτεχνική δημιουργία, ιδιαίτερα τη σύγχρονη, όσο και στην κατάθεση των βιωμάτων και των προβληματισμών τους σχετικά με τη λειτουργία -και γιατί όχι- την αναγκαιότητα της τέχνης στη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής και ποιοτικής ζωής.

 

Μουσειοπαιδαγωγικά/ εκπαιδευτικά προγράμματα στους χώρους του κεντρικού προγράμματος της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται στους χώρους του κεντρικού προγράμματος της Μπιενάλε, απευθύνονται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα και πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κ.Μ.Σ.Τ.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση,  αποτελούνται από μουσειοπαιδαγωγικές δραστηριότητες  προσαρμοσμένες στο αναπτυξιακό στάδιο κάθε τάξης. Πιο συγκεκριμένα, απαρτίζονται από δραστηριότητες που εφαρμόζονται στον εκθεσιακό χώρο μπροστά στα έργα της έκθεσης και εικαστικές δραστηριότητες  με ποικίλα υλικά και μέσα. Κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια της Μπιενάλε θα πλαισιώνεται από υλικό/δραστηριότητες προετοιμασίας πριν την επίσκεψη και υλικό/δραστηριότητες αξιολόγησης μετά την επίσκεψη.

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης//Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στα πλαίσια της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης επιδιώκοντας την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τη σύγχρονη τέχνη σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για το νηπιαγωγείο και όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου.

Τόπος: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών,  Σταυρούπολη

Έκθεση: 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Ο γκρεμός & το ρέμα» (18 Σεπτεμβρίου - 18 Δεκεμβρίου 2011)

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 1 ώρα &15 λεπτά

Κόστος συμμετοχής: χωρίς αντίτιμο 

Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης στο ΚΜΣΤ αποτελεί η σύνδεση της μόνιμης συλλογής του ΚΜΣΤ, της (συλλογής ρωσικής πρωτοπορίας) Κωστάκη με έργα σύγχρονων δημιουργών σε μια έκθεση που τα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας συμπορεύονται με νέα έργα σύγχρονων δημιουργών.

Τα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

  • προσεγγίζουν την έννοια της συλλογής και της περιοδικής έκθεσης
  • μέσα από παιχνίδια και δράσεις εξερευνούν έννοιες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με τα έργα τέχνης όπως η έννοια της ελπίδας, της προσπάθειας, του οράματος, της επιτυχίας και της αποτυχίας
  • μέσα από το συνταίριασμα και την συνύπαρξη του παλαιότερου με του νέου θα αντιληφθούν την ιδιότητα της τέχνης να συμβαδίζει με την ανθρώπινη ζωή.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης του σχολείου με το μουσείο, στο χώρο του μουσείου. Η επίσκεψη του σχολείου, πλαισιώνεται από πληροφοριακό υλικό και εισαγωγικές δραστηριότητες που αποστέλλεται  στον ενδιαφερόμενο νηπιαγωγό ή δάσκαλο πριν την επίσκεψη στο μουσείο και από υλικό αξιολόγησης στο τέλος της επίσκεψης.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένες δράσεις και εργαστήρια για κάθε τάξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

 

Family Kit// Αυτόνομη εκπαιδευτική δράση (διατίθεται από Οκτώβριο)

Γονείς και παιδιά που θα επισκεφθούν την έκθεση«Ο ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ» 18 Σεπτεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2011 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν από την είσοδο του μουσείο το τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, που σχεδιάστηκε από τις υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου ειδικά για αυτούς. Το τετράδιο καθοδηγεί τους γονείς να πραγματοποιήσουν αυτόνομες επισκέψεις στο χώρο του μουσείου, χωρίς προϋπάρχον γνωστικό υπόβαθρο και περιέχει προτεινόμενες δραστηριότητες , παιχνίδια, πληροφορίες και θέματα προς συζήτηση ώστε να προάγει την αλληλεπίδραση ενηλίκου- ανηλίκου και μουσείου και τη δυναμική αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μέσα από ένα ευχάριστο και ελεύθερο τρόπο έκφρασης και δράσης.

Το έντυπο συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων και τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τις δράσεις και στο σπίτι.

 

Ξεναγήσεις για το κοινό - Πρόγραμμα

Πραγματοποιούνται ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:


Κάθε

Τετάρτη 12.30

Κάθε

Πέμπτη 12.30

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Αλατζά Ιμαρέτ

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Κάζα Μπιάνκα

Γενί Τζαμί

Μπέη Χαμάμ

 

 

 

 

 

 

 

 

Οργάνωση-Συντονισμός: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Μουσειοπαιδαγωγοί ΚΜΣΤ

Συνεργάτες: Τάνια Βλαχομήτρου, Εύη Βολογιαννίδου

 

 

 

Info

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη www.greekstatemuseum.com

Τμήμα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Εύη Παπαβέργου

Κατερίνα Παρασκευά

Τ: 2310-589222

Ε-mail: education@greekstatemuseum.com

Καθημερινά από τις 12.30 και μέχρι τις 16.30

εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις
Untitled (12th Istanbul Biennial), 2011 Biennale de Lyon